Artskydd
År 2008 trädde den nya artskyddsförordningen (2007:845) i kraft. Genom artskyddsförordningen har delar av bestämmelserna i bl.a. EU:s art- och habitatdirektiv och fågeldirektiv genomförts i svensk rätt. I artskyddsförordningen återfinns bestämmelser som bl.a. reglerar fridlysning och kommersiell hantering av växt- och djurarter.
Artskyddsförordningen har under senare tid fått en allt större betydelse vid tillståndsprövning. I praxis finns flera exempel på fall där en ansökan eller en miljökonsekvensbeskrivning inte har innehållit tillräcklig information om påverkan på skyddade djur- och växtarter, vilket lett till att en tillstånds-ansökan har underkänts. Inför planering av en verksamhet är det således av vikt att känna till artskyddsförordningens bestämmelser. Det kan t.ex. röra sig om frågor om utformningen av miljö-konsekvensbeskrivningen eller anpass¬ning av en verksamhet för att tillgodose bestämmelserna i artskyddsförordningen.
Advokatfirman har omfattande erfarenhet av hantera alla frågor om artskydd, framför allt i samband med tillståndsprövningar.
Kontaktpersoner:
-
Miljörätt
- Artskydd
- Avfall och återvinning
- Avloppsrening
- Due diligence
- EU-rätt
- Förorenad mark
- Genteknik
- Miljöbrott
- Miljöfarlig verksamhet
- Miljökonsekvensbeskrivning
- Miljökvalitetsnormer
- Miljörapport
- Miljöskadestånd
- Miljötillsyn
- Natura 2000
- Områdesskydd
- REACH – kemiska produkter
- Regeringsprövning
- Sevesolagstiftningen
- Tillståndsärenden
- Vattenverksamhet
- Fastighetsrätt
- Vattenrätt
- Plan- och byggjuridik
- Fastighetsbildning
- Entreprenadrätt
- Ersättningsrätt
- Företagsöverlåtelser
- Kommersiell hyresrätt
- Vindkraftsjuridik
- Energirätt
- Minerallagstiftning
- Tvistelösning
- Offentlig upphandling
- Avfallsskatt